Specjalnie z myślą o naszych gościach postanowiliśmy wprowadzić nowa wkładkę do menu „Szef kuchni poleca”. Zawiera ona różnorodne propozycje dań, przygotowane przez szefów kuchni poszczególnych lokali, nawiązujące do kulinarnych upodobań ich klientów oraz uwzględniające regionalne smaki. Nowa oferta jest dostępna we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło.
Wśród rozmaitych propozycji kulinarnych mamy zarówno przystawki, dania główne jak i desery. Mocny akcent regionalny charakteryzują przystawki z restauracji w Bielsku Białej. Są to: bacówka, czyli trzy sztuki grillowanego oscypka z żurawiną oraz kwaśnica – zupa z kapusty kwaszonej z dodatkiem borowików i żeberka. Szef kuchni Chłopskiego Jadła we Wrocławiu proponuje natomiast na przystawkę pasztet z królikiem, podawany z żurawiną oraz pajdą chleba z masłem.
Spośród dań głównych goście naszych krakowskich restauracji przy ul. Św. Jana i przy ul. Św. Agnieszki mogą skosztować niecki krakowskiej, czyli bogatego zestawu różnych rodzajów mięs, sera góralskiego z żurawiną i pierogów podawanych z ziemniakami na dwa sposoby i warzywami lub surówkami do wyboru. W restauracji przy ul. Grodzkiej w Krakowie w ofercie „Szef kuchni poleca” znalazły się m.in. tradycyjna flaki wołowe. Farszynki mazurskie to z kolei propozycja szefa kuchni olsztyńskiej restauracji Chłopskie Jadło. Są to smażone ziemniaczane bułeczki z mięsnym farszem, surówką z białej kapusty i sosem koperkowym. W podpoznańskim Chłopskim Jadle nie mogło zabraknąć tradycyjnych pyr. Szef kuchni restauracji w Luboniu podaje je z jajkami sadzonymi oraz mizerią. W Poznaniu natomiast, w restauracji przy ul. Fredry, do karty zostały włączone pierogi z paśnika z pieca, pieczone z wołowiną, wieprzowiną, fasolą, pomidorkami, kukurydzą, papryką, czosnkiem, serem i papryczkami chili oraz pierogi pikantne z pieca z wołowiną, pomidorami, ogórkiem, ostrymi papryczkami i pepperoni. W restauracji w Głogoczowie szef kuchni przyrządza pstrąga smażonego w całości z dodatkiem cytryny oraz masła czosnkowego i serwuje z wybranym sosem, ziemiankami lub kaszą oraz warzywami lub surówką.
W Warszawie, szef kuchni lokalu w Galerii Mokotów wyróżnił w menu stek z rostbefu z polskiej wołowiny, który jest podawany z masłem czosnkowym, sosem oraz ziemniakami lub kaszą. Wśród nowości Chłopskiego Jadła w centrum handlowym Factory Annopol znajduje się stek z czarnego wołu, podawany z masłem czosnkowym lub rozmarynowym, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Z kolei w warszawskiej restauracji przy pl. Konstytucji szef kuchni zaproponował stek z polędwicy wołowej z pieczonymi ziemniakami, sałatką wiosenną oraz sosem z zielonego pieprzu. W restauracji w Bydgoszczy również pojawiły się nowe dania, w tym kaczka pieczona z jabłkami, żeberka po chłopsku czy tradycyjny polski bigos z mięsem, suszoną śliwka i grzybami, podawany w chrupiącym chlebie.
Zapraszamy do restauracji Chłopskie Jadło!